Op drie uur vliegen van Nederland ligt de stad met de grootste autovrije zone ter wereld én de oudste universiteit ter wereld. Een stad die samengaat met authenticiteit, een ongelooflijke schoonheid en nostalgie. Met de blauwe lucht aan de horizon, het prachtige mozaïek in elke hoek van de straat en overal waar je kijkt invloeden van de Arabo-Andalusische architectuur. We hebben het over de koningsstad Fez. Een ideale stedentrip als je niet te veel vakantiedagen wil opmaken, naar een originele bestemming wilt én als je even wat zon wilt pakken. En -nog een leuk detail- duur is het ook niet! Maar hoe plan je dat, zo’n stedentrip Fez?
Tips voor een stedentrip Fez
Fez is omgeven door bergen en haar beroemde Medina ligt verscholen in een enorm dal. Dat alleen al maakt het erg fotogeniek! En Fez staat niet voor niets op de cultureel erfgoedlijst van Unesco. Nadat je via één van de prachtige stadspoorten de medina binnenloopt, lijkt het alsof je terug gaat in de tijd. Het is er een wirwar van smalle steegjes, waarin je makkelijk verdwaalt. Al het vervoer vindt plaats met ezel, per trekkar óf met je eigen benenwagen.
Wandelen in de Medina
Een mooi startpunt voor een wandeling in de medina is de beroemde stadspoort: de met mozaïek ingelegde Bab-Boujloud. Deze poort is herbouwd in de 20e eeuw en staat naast de originele, uit de 12e eeuw. Eenmaal door de poort heen, is het een gezellige drukte van jewelste. Marktkoopmannen staan langs de steegjes hun waar te verkopen, omringd door hoge vierkante huizen met dikke muren. Dit is gelijk the place to-be als het gaat om restaurantjes: loop omhoog naar het dakterras van één van de talloze etablissements, bestel een verse jus d’orange, een ‘thé de mente’, of natuurlijk één van de overheerlijke Marokkaanse gerechten, zoals tajine of kebab. Aanschouw de medina-taferelen in vogelperspectief en jouw weekend kan niet meer stuk! Om de prijs hoef je het al zeker niet te laten, want aan eten en drinken ben je tijdens een stedentrip Fez echt niet veel kwijt.
De ambachten van Fez
In de medina zijn de vele souks (markten) te vinden, zoals de Souk Attarine (kruiden) en vele groente-en kledingmarkten. Fez staat ook bekend om haar leerlooierij. Als je één van de drie juiste leerwinkels vindt (ik verklap: tegenover het Riad Belghazi ligt er één), kun je naar boven lopen en uitkijken over de beroemde felgekleurde bassins, waar zich een meer dan 1000 jaar oude leerlooi-traditie afspeelt. Geiten- en koeienvellen worden in verschillende baden gelegd om processen te ondergaan en daarna worden ze gekleurd met uitsluitend natuurlijke verf. Zo dient saffraan voor de gele kleur en henna voor de oranje. Op een van de vele dakterrassen en bergen leggen ze de huiden te drogen.
Een andere niet te missen ambacht in Fez is de houtbewerking. Van populierenhout worden de prachtigste dingen met de hand gemaakt. Met grote verbazing aanschouwde ik hoe een man van een jaar of 60 (zonder veiligheidsbril, maar met gekromde rug) met de hand in een paar minuten een schitterende tafelpoot maakte.
Verborgen pareltjes
Voor de mooiste zonsondergang in Fez, loop je vlakbij de Bab Guissa de stadsmuur op, of klim je nog verder omhoog richting de tombe des merinides. Kom je hier tijdens gebedstijd, dan zal je versteld staan van de kakafonie aan geluiden van zingende imams bij de vele moskeeën. Bij het park naast het monumentale Musée des Armes, net buiten de medina, zitten mannen in traditionele kledij te kaarten, onder het genot van een shisha (waterpijp). Het museum zelf bevat zo’n 5000 soorten wapens uit de historie.
Ook kun je een mooie wandeling maken in de Paleistuin, waar allerlei botanische plantensoorten groeien. Wil je het interieur zien van de huizen? Bezoek dan één van de musea in de Medina, zoals het Nejjarine Museum of Wooden Arts. Het Musée Batha heeft een van de prachtigste hallen met bijpassende tuin!
Praktische tips voor je stedentrip Fez:
➸ Op de ‘randweg’ van de Medina brengen kleine rode taxi’s je voor een paar cent naar een ander deel van de medina
➸ Mocht je verdwalen in het labyrint: als je naar boven loopt, loop je eruit!
➸ Wil je een praatje maken met de locals, dan lukt dat over het algemeen beter in het Frans dan in het Engels.
➸ Wees op je hoede voor zogenaamde ‘gidsen’ die jou ongevraagd de weg wijzen en je blijven volgen. Ze zijn gemaakt vriendelijk en uit op je geld. Dat kan hinderlijk zijn als je lekker je eigen gang wilt gaan. Met je hoofd schudden en ‘nee’ zeggen met een handgebaar erbij werkt het beste. Sommigen van hen vragen je of je een restaurant zoekt. Als je dan ‘ja’ zegt, brengen ze jou naar een restaurant en krijgen een commissie, die jij als toerist betaalt (maar dat merk je niet; het gebeurt onderhands). Hetzelfde geldt voor winkels. Buiten dit zijn de locals ongelooflijk behulpzaam en gastvrij.
➸ Ben je de drukte van de stad even zat? Neem dan de bus (vanaf het busstation aan de randweg) naar onder andere Ifrane: ook wel ‘het Zwitserland van Marokko’ genoemd. Een ritje van ongeveer een uur brengt je naar een prachtig uitgestrekt bosgebied.